Д-р Душо Гавазов - зам.-кмет на Община Мъглиж: "Бих излекувал малките общини от неглижирането на проблемите им"

"Ние сме единствената община която през последните десет години два пъти осъди Държавен фонд "Земеделие". Първо ги осъдихме преди 5-6 години за две читалища, тези в селата Дъбово и Тулово, на обща стойност 650 000 лева. И сега за втори път, пак по Програмата за развитие на селските райони, но за около 7 000 000 лева."

Част от творчески инициативи в културния календар на малката община са припознати като атракция не само в регионален, а и в национален мащаб, подчерта кметът. 

"Преди да се разрази настоящата криза в Енергетиката, в началото на 2021 година, общината постави началото на енергийно независими сгради, като изгради четири фотоволтаични централи, които съумяхме да финансираме през Фонд ФЛАГ".

Бих излекувал малките общини от неглижирането на проблемите им, от страна на националните управления, през годините.

Най-големият проблем на общините с профил на нашата е, че общините в Централна и Западна Европа използват европейските средства, финансирането от различни алтернативни и донорски програми, за надграждане на адекватни национални бюджети, осигурени от държавата. В България малките общини използват европейските, алтернативните, различните донорски програми, като основен финансов инструмент за решаване на проблемите си. Това се налага заради изключително лимитираните и неадекватните общински бюджети, обобщи д-р Гавазов. Той допълни, че през 1999 година е правена последната генерална промяна във финансовата рамка на общините. "Говорим за един период от 22-23 години. Смятам че времената в които живеем са изключително динамични, а сега сме лишени и от възможността да прогнозираме какво ще се случи утре, така че за мен това е основен проблем."   

Цената на имотите в една община е критерии за посоката на развитието й. 

Два пъти са се повишили цените на имотите в село Ягода и в град Мъглиж, показват справките в агенции за недвижими имоти. Кметът на общината потвърди, че към имотите в село Ягода има сериозен инвеститорски интерес. "Там божията благодат се е изсипала. Геотермалната минерална вода доказано има лековити свойства. В момента се работи по подмяна на част от водопроводната мрежа, по основни клонове, а след това започва и цялостното асфалтиране на уличните платна. В общинския център с всеки изминал ден нещата се подобряват. На финалната права е изграждането на естетичната предпазна ограда на  Професионалната гимназия по селско стопанство. Такава беше изградена около квартал "Свобода", строи се нова детска градина, за две групи, и активно се работи по "Парка на занаятите в град Мъглиж", информира кметът на общината д-р Душо Гавазов.

Чуйте интервюто тук: https://bnr.bg/starazagora/post/101647983/d-r-dusho-gavazov