Годишен политически диалог на въглищните региони в преход

10.06.2022

402

На 7-8 юли 2022 г. в гр. Овиедо (Испания) ще се проведе третия годишен политически диалог на инициативата на ЕС за въглищните региони в преход. Събитието ще е присъствено, ще има и възможност за онлайн участие. Организатори са Европейската комисия и Княжество Астурия.

Форумът ще даде възможност на заинтересовани страни от всички въглищни региони в ЕС да се съберат, да направят равносметка на напредъка постигнат от началото на инициативата през 2018 г. и да обсъдят общите предизвикателства, пред които са изправени в бързо развиващия се енергиен пейзаж.

Програмата на събитието включва стратегически дискусии на високо ниво за предизвикателствата пред въглищните региони на ЕС по пътя им към климатична неутралност и как това може да бъде осъществено по справедлив и приобщаващ начин.

Основните теми, предвидени в дискусиите, са:

  • Ролята на въглищните региони в ЕС в един бързо променящ се енергиен свят;
  • Мястото на въглищните региони в ЕС в новите вериги за създаване на стойност – особено по отношение на възобновяемата енергия;
  • Пътят напред за въглищните регионите, за да поддържат процъфтяващи местни общности.

На събитието ще присъстват Кадри Симсън, еврокомисар по енергетиката, Тереза ​​Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход на Испания, Адриан Барбон, президент на Княжество Астурия и др.

Основното събитие ще бъде последвано от поредица посещения на място за участниците, организирани на 8 юли от Княжество Астурия, с цел да се  научи повече за основните предизвикателства и новите перспективи на тази територия в преход.

Крайният срок за регистрация за присъствено участие е 23 юни 2022 г. на https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/initiative-for-coal-regions-in-transition-annual-political-dialogue .

Крайният срок за регистрация за виртуално участие е 5 юли 2022 г.