Кметът на община Свищов Генчо Генчев бе удостоен с награда „За заслуги към града“ от побратимения украински град Кременчук

17.05.2022

374

Кметът на община Свищов Генчо Генчев бе удостоен с награда „За заслуги към града“ от побратимения украински град Кременчук. На сесията на Градския съвет на Кременчук на 13 май е взето решение за награждаване на кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев с наградата „За заслуги към града“, за оказаната помощ и подкрепа. Сред удостоените с наградата е и Рафал Бруски, кмет на полския град Бидгошч.

„Ръководителите на градовете-побратими лично създадоха комитети в своите градове за приемане на украински бежанци и оказаха неоценима помощ на Кременчук.“, е заявил в свое изказване кметът на украинския град Виталий Малецки, цитиран от пресцентъра на свищовската община. „Искрено съм благодарен на г-н Генчо Генчев и г-н Рафал Бруски за братската им помощ в трудни моменти за нашия народ и град! Благодарение на вас определено ще спечелим!“, е посочил Малецки. По инициатива на кмета на Свищов крайдунавският град бе първият в България приел на територията си украински бежанци, е припомнил той.

„Над 250 украински представители, сред които 73 жители на Кременчук, са топло приети в побратимения български град Свищов. В тяхна подкрепа местните хора също събираха средства за осигуряване на по-топъл прием и помощ на украинците и осигуриха неоценима помощ за бежанците.“, се казва в сайта на Института за развитие в Кременчук, посочват от свищовската община.

В момента в Свищов са приютени 110 бежанци от Украйна, коментира кметът Генчо Генчев. Те са настанени в общински бази. От настанените бежанци,  25 души вече са намерили работа в Свищов в сферите на ресторантьорството, земеделието и шивашкия бизнес. Това ще им позволи да си плащат режийните разходи занапред, отбеляза Генчев.

От общината очакват решението на държавата какъв ще бъде механизмът, по който украинските бежанци ще продължат да пребивават в общинските бази, посочи кметът. По думите му  община Свищов продължава да осигурява изхранване по три пъти на ден на бежанците от войната, както обучение на децата на украинските бежанци в детските градини и училищата и оказване на всякакъв вид помощ. По думите му броят на хората, пристигнали от Украйна варира. Някои отсядат, разчитайки на базите, които предоставяме, други преминават транзитно, но все още хора продължават да пристигат, посочи той. Важно е решението, което държавата ще предложи за да знаем на общинско равнище, как да процедираме и да оказваме помощ и  след 31 май, подчерта Генчо Генчев.