Международен форум „Архитектура и политика през XX – от изобретение до културно наследство“

31.05.2022

361

Френският институт в България заедно със своите партньори организира на 9 и 10 юни 2022 г. международния форум „Архитектура и политика през XX – от изобретение до културно наследство“. Събитието е част от българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС.

Архитектурата, сред всички останали изкуства, най-пряко въплъщава политиката на нациите, както в градски мащаб, така и в мащаба на отделни сгради. Същевременно, малко исторически епохи извън XX-ти век са виждали толкова значителни сътресения да се съчетаят едновременно в областта на архитектурата и в тази на политиката.

Форумът си поставя за цел да се изправи лице в лице с някои от най-значимите експерименти, провели се в Европа между края на Първата световна война и края на Студената война, като подчертае сложните връзки на архитектурата и политическите стратегии.

Ще бъдат показани както линиите на приемственост, така и разломите, разпознаваеми между 1920-те и 1980-те години. Ще бъде разгледан и начинът, по който много от най-забележителните архитектурни творби са се превърнали в обекти на наследството, понякога след ожесточена полемика.

Двете сесии на форума са съответно:

9 юни, 9:00 – 18:30 ч., НДК, зала 8

10 юни, 9:00 – 18:00 ч., БТА

Вход свободен.

Симултанен превод на български, френски и английски език.

ПРОГРАМА: https://cutt.ly/kH0BuJ8

Форумът се организира в партньорство с : Народно събрание на Република България, Министерство на културата, Столична община, СУ „Св. Климент Охридски“, Дом на науките за човека и обществото, София, УАСГ, Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово, Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), Камара на архитектите в България, ИКОМОС България, Гьоте институт – София, Институт Сервантес – София, Италиански културен институт – София, Румънски културен институт, Френски институт в Париж, Френски институт в Сърбия, Френски институт в Хърватия и Посолството на Франция в Албания.

Модератори:

Андрей Църнеа, дипломат, бивш генерален директор на мозъчния тръст Аспен Румъния

Жан-Луи Коен, историк по архитектурата на ХХ в., научен съветник на Форума

Георги Ангелов, журналист, телевизионен водещ и продуцент (БНТ), преводач

Ришар Клен, архитект, историк, председател на Докомомо Франция