За промяна в Конституцията, която да гарантира истинска децентрализация, призова вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова

07.06.2022

589

  • „Цар далеко, Бог високо, но кметът е до мен.
  • „Благодаря Ви от името на президентската институция за начина, по който се справихте с кризата с украинските бежанци. Точно вие.
  • „Централната власт да „не слага ръка“ върху амбициите, ангажиментите и възможностите на общините.“

 

„Където и да живеят – в столицата, в областен център или в малко населено място – по всякакви въпроси гражданите търсят кмета. Тази житейска истина трябва да бъде разбирана от всички институции и те, в рамките на своите правомощия, трябва да помагат на местната власт, особено в момент на криза“ – подчерта пред делегатите в Общото събрание на НСОРБ вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Малко е да се каже, че местната власт в момента е най-важната в страната – подчерта тя и изтъкна, че през последните 2 тежки години всички проблеми на държавата са легнали върху плещите на общините.

В обръщението си пред 35-то Общо събрание на НСОРБ вицепрезидентът Илияна Йотова очерта пет ключови проблема, пред които се изправя всеки.

На първо място Илияна Йотова постави предстоящата актуализация на бюджета. „Във всички тези месеци, през които се говореше за актуализация – българските общини не бяха разпознати като партньор на българското правителство. Някак, централната власт не желае в пълна степен да се допита до това какво е вашето мнение“ – обърна внимание вицепрезидентът и подчерта, че отчита този факт като грешка, защото екипите на местните администрации най-добре познават , които по-добре да знаят проблемите на хората, да могат да анализират причините и последствията и да подскажат най-важните решения. Вицепрезидентът изрази съжаление, че в подготвената актуализация на държавния бюджет за 2022 г. не вижда мястото на българските общини.

Другият важен кръг от проблеми, в който прави впечатление липсата на съдействие между централната и местната власт, е подготовката на програмите за новия период. Закъснението на страната ни в тяхната подготовка е значително и първите проекти, финансирани с европейски средства, ще могат да започнат едва в края на 2023 г.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, според вицепрезидентът, прави впечатление повторението на стара грешка – централната власт не пожела в лицето на българските общини да намери своя партньор за изготвянето на по-добър План. Илияна Йотова обърна внимание, че само чрез общините може да бъдат подпомогнати малките и средни предприятия, местната икономика и хората да запазят работните си места. Г-жа Йотова изтъкна, че и сегашния План за възстановяване и устойчивост дава възможност общините да участват активно и изрази недоумение от факта, че  в изготвянето  и в разяснителната кампания общините не са заели нужното място на партньор на централната администрация.

Вицепрезидентът сподели тревогата си от появилата се в публичното пространство информация, че авансовите средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат насочени за покриване на мерките, включени в актуализацията на бюджета.

Илияна Йотова се обърна към кметовете и председатели на общински съвети, участващи в най-авторитетния форум на НСОРБ с думите: „Благодаря Ви, от името на президентската институция, за начина, по който се справихте с кризата с украинските бежанци. Точно вие. Имах възможност да говоря с много от вас, които приехте и настанихте търсещите спасение хора, предоставихте им топла храна, грижа за децата, настанихте ги в детски градини и училища.“ Вицепремиерът Илияна Йотова нарече българските кметове „тихите герои“, които вместо публична изява са търсили ефективни решения за подпомагане на хората, търсещи спасение.

Вицепрезидентът изрази надежда, че в скоро време ще започне работа комисията за подготовка на промени в Конституцията, така, че да се стигне до истинска децентрализация в държавата – не само за повече финансови източници за общините, но и за повече пълноценни правомощия, както повелява Европейската харта за местно самоуправление. Тя призова централната власт да „не слага ръка“ върху амбициите, ангажиментите и възможностите на общините и пожела успех на онези, които в предстоящите местни избори през 2023 г. ще се борят за доверието на хората.

Общото събрание на НСОРБ продължава с обсъждания на отчетите за дейността на Управителния и Контролния съвет и с приемане на програмата на Сдружението за 2022 г.

Фотокредит: Иван Коловос Studio Proto